fbpx

İç Mekan Dekorasyonunda Deprem Önlemleri

İç Mekan Dekorasyonunda Deprem Önlemleri

İç Mekan Dekorasyonunda Deprem Önlemleri

Deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde en son Kahramanmaraş’ta yaşanan, çokça can ve mal kayıplarının olduğu şiddetli depremin ardından yaşam alanlarında alınabilecek güvenlik önlemleri yeniden gündemde. Olası bir depremde yaşamsal güvenliği sağlayabilmek ve kayıpların önüne geçebilmek için depreme karşı iç mekanlarda alınabilecek önlemleri siler için derledik.

 

Her yapı ve yaşam alanı belirli bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Yapının ana omurgası, taşıyıcısı mühendislik bileşenlerine göre çözümlenir ve yerden ‘’ana karadan’’ gelebilecek tüm doğa afetlerine göre yerleştirilir ve doğal afetlere karşı gelebilecek tüm olasılıklarını ortadan kaldıracak şekli ile oluşturulur.  İç mekanlar; evler, ofisler, mağazalar, restoranlar yani insanları içeride bırakan yaşam alanlarında, gelebilecek tüm sarsıntı için çözüm önerileri geliştirmek iç mimarlığın konularından biridir. Yapısal her tedbirin alındığını düşünerek yaşamlarımızı devam ettirdiğimiz bu alanlarda ihtiyaçlarımız ve çoğu zaman ihtiyaç dışı ama kendi var oluşumuzu ifade eden parçalar da hayatımızda yer alır.

Bir evin ihtiyacına yönelik ve tasarımsal öğeler bir araya getirilirken, o evde yaşayan kişilerin cinsiyetleri, yaş gurupları, hobileri, zevkleri göz önüne alınır. Yapısal bileşenler ile birlikte sabit ve hareketli mobilyalara ihtiyaç duyularak seçimler yapılır. Vitrin, konsol, dolap, kitaplık, vestiyer, mutfak ve banyo dolapları gibi elemanlar yerleri çok sık değiştirilmeyen, ihtiyaca yönelik ana parçalar olup duvarla ilişkili yerleşirler. Tıpkı bir mutfak dolabının duvardan ayrılma olasılığına tedbir ve ihtiyaçtan duyulan bağlantı elemanları gibi diğer tüm mobilyalarımız için bağlayıcı eleman ve aparatlar kullanarak sabitlenmesi gerekir.

Vazgeçilmez olan, çoğu zaman da mekanların tarzını ifade eden o küçük ama yaşam alanlarında büyük yer kaplayan kırılgan vazolar, tablolar, biblolar, aynaların seçimleri yapılırken boyutu, hafifliği ve az kırılgan malzemeden yana seçimlerinin yapılmasına dikkat çekmek istiyorum. Bu elemanlar ne kadar hafifse o kadar zararsızdır diyebiliriz.

Aydınlatma elemanlarının elektrikle ilişkisi kontrol edilmelidir. Avizeler, aplikler asılırken ya da konumlandırılırken elektrikle ilişkisi düşünüldüğünde alt yapısı ile de iyi bir kontrolden geçirilmeli. Tavana ve duvara sabitleme elemanları ağırlıklarına göre seçilmeli ve sabitlenmelidir.

Kaplama elemanları, doğramalar ve duvarlar önlemlere dahil edilmelidir. Islak hacimlerde yer verilen doğal ya da suni kaplamaların alt yapısı, duvar yüzeyleri ile bağlantı şeklinin kontrol edilmesi önemlidir. Duvar kaplamalarında imkânlar dahilinde; nano teknoloji ile geliştirilmiş duvar kağıtları kullanımı tercih edilebilir. Bu ürünler sarsıntı esnasında bölücü ya da taşıyıcı duvarlarda mukavemeti arttıracaktır.

 

İç mekan dekorasyonunda deprem önlemleri  uygularken profesyonel bir destek için ART B Mimarlık ekibi tarafından 3 Boyutlu Görselleştirme ile hazırlanan örnek tasarım ve fikir yazılarından faydalanabilirsiniz. Mağaza, ofis, firma ve evinizin her detayı hakkında ilham verecek iç mimar fikirleri için ART B Mimari Projelerine göz atabilirsiniz.

ART B Mimarlık Ofisi bünyesinde bulunan Mimarİç Mimarİnşaat Mühendisi ve gelişmiş teknolojik donanımı sayesinde, farklı sektörlere hitap eden bütünsel yeni nesil mimari tasarım ve uygulama çözümleri sunmaktadır. Mimari Görselleştirme, Uygulama ve İnşaat, Konsept Tasarım ve daha fazlası için projelerimize göz atabilirsiniz.

 



Şimdi Ara
WhatsApp
Projeler
Bul