01 Şub İç Mekan Tasarımında Zen Stili
İç mekan tasarımında zen stili hindistan kökenli bir akın Zen felsefesi başlı başına bir araştırma konusudur. Ama özüne inecek olursak uyum, denge ve rahatlamayı konu alan bir meditasyon akımıdır. Başlangıcından bu yana sanat ve bilim gibi insanı konu alan bütün alanlarda kullanılmış olan Zen akımı dekorasyonda da etkisini gösteriyor.
Zen iç tasarımı ile sade ve minimalist bir yaklaşım benimsenerek evinize denge, sükunet ve ahenk getirilmesine odaklanılmıştır. Zen stilinin arkasındaki fikir, evinizi bu hızlı tempoda, gürültülü dünyada meditasyon yapabileceğiniz, rahatlayabileceğiniz ve huzur bulabileceğiniz bir yer yaratmaya odaklanır. Zen tarzı bir iç tasarımın sunduğu tam sükunet ve huzurdan yararlanmak için dengeyi doğru tutturmak çok önemlidir, iç huzuru ve denge hissini uyandırmak ve kişisel olarak size neyin uygun olup olmadığını belirlemek için büyük çaba ve bilinç gerekir.
Her odada açık alanlar olmalı, temiz çizgilerle düzensiz hiçbir şey olmamalıdır. Yani enerjiyi serbest bırakmak için tüm engeller kaldırılmalıdır. Tabii ki, tüm duvarlar yıkılmaz, ancak bunu sınırsız, bir odadan diğerine akan temiz bir su akışı olarak düşünün. Zen tarzı doğal ışıkla aydınlanır. Doğal ışık ve gün ışığını taklit eden yapay ışıklara güvenmek, yalnızca aydınlatma yerine ambiyans yaratacaktır. Renkler çok önemlidir, bu nedenle sert ve koyu aydınlatmalardan kaçınılmalı, gri, kahverengi, beyaz gibi tonlarda düşük etkili renkler kullanılmalı ki evdeki doğal yeşil unsurlarla rahatlık ve uyum sağlasın.
Doğayı evinize davet etmek Zen için olmazsa olmazdır, ahşap mobilyaları masa, sandalye, kapı ve hatta zemin için kullanabilirsiniz. Çakmaktaşı, kaya ve küçük bitkilerin kullanımı oksijen, temiz hava sağlar ve dinginlik yaratır. İç tasarımda ahenk yaymak bir zorunluluktur. Zen tarzı, mutfaklarda, banyolarda, odalarda, avlularda ve bahçelerde minimalist yaklaşımla uyum ve rahatlığı yansıtır. Aradan çağlar geçmesine rağmen, Zen kalitesindeki dekor geleneksel olarak hala uyumlu ve akılda kalıcıdır, ancak günümüzde bunu biraz modernlikle görüyoruz. Doğal bir kumaş hasırın üzerine yerleştirilmiş çay masaları ve kanepeler ile birlikte yer minderlerini hayal edin. Çok raflı duvarlarda bazı süslemeler ve mumlar, orta klasik portreler, bambu bitkileri, yumuşak, ışıklı çatılar bulunur.
İç mekan tasarımında zen stili uygularken profesyonel bir destek için ART B Mimarlık ekibi tarafından 3 Boyutlu Görselleştirme ile hazırlanan örnek tasarım ve fikir yazılarından faydalanabilirsiniz. Mağaza, ofis, firma ve evinizin her detayı hakkında ilham verecek iç mimar fikirleri için ART B Mimari Projelerine göz atabilirsiniz.
ART B Mimarlık Ofisi bünyesinde bulunan Mimar, İç Mimar, İnşaat Mühendisi ve gelişmiş teknolojik donanımı sayesinde, farklı sektörlere hitap eden bütünsel yeni nesil mimari tasarım ve uygulama çözümleri sunmaktadır. Mimari Görselleştirme, Uygulama ve İnşaat, Konsept Tasarım ve daha fazlası için projelerimize göz atabilirsiniz.